Obradovú cestovinu si budete môcť vyrobiť na tradičnom náradí. Príprava hrtánkov vychádza z tradície pytlikárskych rodín a ich pôvod siaha do obdobia rozmachu tkáčskeho a pytlikárskeho remesla. Prečo sa pytlikári spájajú s hrtánkami? Ich tkáčsky stav mal jeden základný komponent, ktorému sa hovorilo paprstek. Bola to časť, ktorá sa nachádzala na začiatku a konci stavu, cez ktorú viedli osnovu. Osnova musela byť poriadne napnutá, preto sa paprsteky rýchlo opotrebovali a často sa vymieňali. Keďže v minulosti nič nevyšlo nazmar, ženy pytlikárov využívali kratšie narezané časti paprstekov na výrobu cestovín, ktoré tvarom pripomínali hrtan. Uvarené cestoviny sa jedli v morčacej alebo slepačej polievke. Dodnes viacerí potomkovia pytlikárskych rodín udržiavajú tradíciu prípravy hrtánkov počas vianočného obdobia.
Na podujatie prijala pozvanie vnučka známeho pytlikárskeho majstra
pani Boženka Zemanová z Myjavy, ktorá dodnes robí pred sviatkami množstvo hrtánkov pre rodinu a známych. Lektorkou podujatia bude pani Monika Hradská zo Starej Myjavy.
V prípade záujmu o podujatie sa prosím záväzne prihláste na e-mail:
eva.cmelova@ctkmyjava.sk alebo na tel. č.: 034 621 32 52, 0918 968 706.
Ponúkame vám tiež možnosť zakúpiť si tradičné náradie na výrobu hrtánkov.
Na prípravu cesta si treba priniesť 1 vajce, ¼ kg polohrubej múky a 1 misku.
Veríme, že si tieto tradičné obradové cestoviny nájdu opäť svoje miesto v súčasnom regionálnom jedálničku.
Centrum tradičnej kultúry v Myjave, OvZP TSK
Po | Ut | St | Št | Pia | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
Obecný úrad Prašník
Prašník 93
922 11 Prašník
Milan Mozolák
tel.: 0911 117 991
e-mail: starosta@prasnik.sk